Blog

Dieta przedszkolaka w okresie jesiennym

Układ odpornościowy przedszkolaków nie jest jeszcze w pełni dojrzały – do zadań rodziców należy obowiązek wspierania go. Układ nerwowy i mięśniowy potrzebują stymulacji do rozwoju i pracy – podobnie jak układ immunologiczny. Najważniejszym bodźcem dla odporności przedszkolaka jest sposób odżywiania – dieta bogata w składniki odżywcze, witaminy A,C,D oraz składniki mineralne takie jak cynk, żelazo oraz kwasy omega-3, prebiotyki.

Eksperci nie mają wątpliwości, ze właściwe odżywienia maluszka ma wpływ na jego odporność. Pomiędzy prawidłowym funkcjonowaniem układu odpornościowego, a funkcjonowanie układu pokarmowego istnieje ścisła zależność. Należy pamiętać, że w jelitach znajduję się ponad 70% komórek układu odpornościowego.

Wszelka żywność, którą przyjmuje przedszkolak powinna zawierać:

  • Probiotyki – pożyteczne bakterie, których celem jest wspieranie funkcjonowania przewodu pokarmowego poprzez wypieranie patogenów chorobotwórczych. Probiotyki naturalnie zawarte są w mleku kobiecym oraz wszelkiego rodzaju kiszonkach. Często są tez dodawane do mleka modyfikowanego, które przeznaczone są dla niemowląt. Probiotyki znajdziemy również w jogurtach i kefirach.
  • Prebiotyki – są to substancje, które są niezbędne do namnażania się pozytywnych dla organizmu ludzkiego bakterii, w przewodzie pokarmowym. Również można je znaleźć w mleku kobiecym, mleku modyfikowanym, ale też w warzywach i owocach takich jak: bananach, cebuli, karczochach.
  • Nienasycony kwasy tłuszczowe (omega 3) – często nazywane dobrymi tłuszczami, są bodźcem, który powoduje szybsze namnażanie się przeciwciał i zwiększenie ochrony błon śluzowych górnych dróg oddechowych. Można je znaleźć w szczególności w rybach takich jak: śledzie, halibut, łosoś, makrela i dorsz, ale również w innych produktach takich jak: oliwie z oliwek, olejach czy orzechach.
  • Żelazo – jego główną funkcją jest budowa czerwonych krwinek, krew jak wiadomo dostarcza tlen wraz ze składnikami odżywczymi do komórek ciała. Niski poziom żelaza, czyli anemia mogą być powodem spadku odporności przedszkolaka. Ten składnik można znaleźć w takich produktach jak: jaja, ryby, mięso (wątróbka), natka pietruszki, boćwina, cykoria, buraki.
  • Witamina C – jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania żelaza, jednocześnie stymuluje komórki odpornościowe do aktywności w ten sposób przyspiesza powrót do zdrowia przedszkolaka. Co bardzo istotne organizm maluszka jej nie magazynuje, w związku z tym każdy przedszkolak powinien otrzymywać jej porcję każdego dnia. Witaminę C można odnaleźć w malinach, cytrynie, gruszkach, śliwkach
  • Cynk – jest niezbędny do tego, aby organizm naszego przedszkolaka wyprodukował przeciwciała. Ten składnik bierze również udział w rozwoju kości, gojeniu się ran, regulacji ciśnienia tętniczego. Jego niedobry mogą być uciążliwe, ponieważ zmniejszają odporność oraz apetyt. Produkty bogate w cynk to mięso, ryby, śledzie i owoce morza, pestki dyni, orzechy i rośliny strączkowe, kasza gryczana, jajka.
  • Selen – tak samo jak cynk bez niego organizm przedszkolaka nie będzie w stanie wytworzyć przeciwciał przeciwko patogenom. Selen znajdziemy w produktach zbożowych, czosnku i wątróbce.

 

Jeśli przedszkolak choruje nie należy się bać naturalnych rozwiązań, które znały nasze babcie. Często najpopularniejsze i najprostsze rozwiązania będą najlepsze. Domowe sposoby leczenia przeziębienia takie jak: syropy z dzikiej róży, malin, aronii, aloesu zwierają duże ilości witaminy C i inne składniki, które mogę stymulować układ odpornościowy do walki o zdrówko przedszkolaka.

No Comments Yet


Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *