Blog

Dania dla niejadków – szybkie i smaczne przepisy dla wybrednych maluchów

Zaciśnięte usta i grymas obrzydzenia na buzi – znasz to? Jeśli tak to z pewnością zastanawiasz się, jak przekonać małego niejadka do zjedzenia obiadu. Dzieci bywają bardzo wybredne i nawet najbardziej finezyjnie ułożone na talerzu i kolorowe potrawy nie spełniają ich wymagań. Jeśli zmagasz się z podobnym problemem, mamy kilka prostych przepisów na wyśmienite dania, które skutecznie przełamią niechęć do jedzenia u Twojej pociechy.

Coś na słodko – klasyczne jabłka w cieście

Składniki na 2 porcje:

 

  • Jabłko 300 g 2 sztuki.
  • Mleko 2% 200 ml 3/4 szklanki.
  • Jajko 1 szt.
  • Proszek do pieczenia 5 g 1 łyżeczka.
  • Masło klarowane 15 g 1,5 łyżki.
  • Mąka pszenna typ 500 130 g 1 szklanka.
  • Przyprawy: cukier puder, cynamon.

 

Przygotowanie:

 

  1. Mąkę wsyp do miski, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
  2. Wbij jajko i dodaj mleko.
  3. Wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Obrane jabłka pokrój na około 1 cm plasterki (usuń gniazda nasienne).
  5. Na patelni rozgrzej masło.
  6. Każdy plaster jabłka dokładnie obtocz w cieście.
  7. Smaż z obu stron do zarumienienia.
  8. Podawaj oprószone cukrem pudrem.

Smaczne i pożywne pulpeciki w delikatnym sosie

Składniki dla 4 porcji:

 

  • Szynka wieprzowa surowa 250 g.
  • Mąka pszenna pełnoziarnista 5 g.
  • Cebula 25 g.
  • Jajko 1 szt.
  • Koperek 10 g.
  • Olej rzepakowy 5 ml.
  • 1 mała marchewka.
  • Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.

 

Przygotowanie:

 

  1. Do świeżo zmielonego mięsa dodaj jajko, pieprz, sól i koperek, a następnie dokładnie wymieszaj.
  2. W garnku zagotuj 1 litr wody i wrzuć uformowane pulpeciki.
  3. Dodaj 2 ziela angielskie i duży liść laurowy oraz sporą szczyptę soli i pieprzu.
  4. Gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu.
  5. W tym czasie przygotuj zasmażkę z oleju i mąki, a następnie dodaj do niej 2-3 łyżki wody z gotujących się pulpetów.
  6. Zasmażkę dodaj do pulpetów i gotuj przez kilka minut do zgęstnienia.
  7. Podawaj z ugotowanymi ziemniaczkami z masłem i koperkiem.

Naleśniki z mascarpone i malinami

 

Składniki na 4 porcje:

 

  • Mąka pszenna typ 550 200 g
  • Mleko 3,2% 250 ml
  • Jajko 2 szt.
  • Olej rzepakowy 30 ml.
  • Mascarpone 300 g.
  • Cukier puder / miód 50 g.
  • Maliny 300 g.

 

Przygotowanie:

 

  1. Mleko, olej i jaja wymieszaj w misce za pomocą rózgi lub miksera na jednolitą i płynną masę.
  2. Ciasto naleśnikowe usmaż na lekko zwilżonej olejem patelni z obu stron do zarumienienia.
  3. Serek mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem lub miodem.
  4. Gotowe naleśniki posmaruj serkiem, udekoruj malinami i złóż w rulon lub trójkąt (w zależności od upodobań dziecka).

No Comments Yet


Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *