Wybór przedszkola, to bardzo ważna decyzja. Rodzice zwracają uwagę na wiele aspektów. Jednym z nich jest właściwe żywienie , a przede wszystkim zdrowa kuchnia w przedszkolu.
Zbilansowana dieta, wraz z odpowiednim systemem żywienia oraz kulturą spożywania posiłków pozwala dziecku na optymalny i jednocześnie prawidłowy rozwój fizyczny, umysłowy i społeczny. W tym szczególnym dla niego okresie życia, dieta bogata w tłuszcze i cukry, może negatywnie wpływać na jego dalszy rozwój, a skutki mogą być odczuwalne w życiu dorosłym.
Każde dziecko powinno mieć zapewnioną właściwa ilość posiłków dziennie z zachowaniem odpowiednich przerw pomiędzy nimi. Spożywane przez dziecko pokarmy powinny również pokrywać zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze. Rodzice wraz z wychowawcami przedszkola muszą zwracać uwagę i kontrolować spożywanie produktów wysokokalorycznych np. słodyczy.
Każde przedszkole w Polsce ma prawo do podjęcia indywidualnej decyzji czy serwowane przez nie posiłki będą przygotowywane przez kuchnie na terenie placówki czy zamawiane w formie cateringu. Kuchnia w przedszkolu jest bardzo ważna.
Rodzice chętniej wybierają placówki przedszkolne ,w których jest własna kuchnia, a posiłki przygotowywane są bezpośrednio przed spożyciem.
Przedszkola z własną kuchnią muszą spełnić wymagania sanepidu dotyczące między innymi: procedur technologicznych przygotowywania posiłków, wyposażenia, ilości pomieszczeń czy wystroju. Zorganizowanie profesjonalnej kuchni przedszkolnej jest trudnym i skomplikowanym procesem. Kuchnia w przedszkolu daje jednak możliwość przygotowywania zdrowych i przede wszystkim świeżych posiłków oraz indywidualnego dostosowania ich w przypadku konieczności zastosowania diet różnicowych.
Inny jest również komfort i higiena spożywania posiłków oraz możliwość podawania ich w estetycznej i zachęcającej formie.
No Comments Yet